NIKOTIN OG IMPORTREGLER

Generelt for alle varer:

Fra 1. april 2020 har du kunnet betale MVA samtidig som du betaler for varen i utenlandske nettbutikker. Da trådde den norske VOEC-ordningen (VAT On E-Commerce) for utenlandske nettbutikker i kraft.

Ordningen gjelder for kjøp under 3000 kroner (pr. vare). Du må betale MVA på 25 % for alle varene, også for transportkostnadene. Aroma for selvblandere ser ut til å blir regnet som tollbelagt næringsmiddel, så du kan også måtte betale toll på slike når de blir tollklarert.

Nettbutikken vil kreve inn merverdiavgiften, akkurat som når du handler fra en norsk nettbutikk. Dette vil også kunne føre til at pakken din passerer raskere og billigere over grensen fordi transportselskapet ikke trenger å kreve inn avgifter.

Nettbutikken du handler i må være registrert i Skattevesenets VOEC-register. Dette MÅ butikken opplyse på sine nettsider før de kan begynne å kreve deg for MVA. Skatteetaten vil også legge ut en oversikt over VOEC-butikker på sine nettsider. Når du handler fra utlandet og betaler norsk MVA, sjekk at fakturaen din har et VOEC-nummer.

NB: Hvis du ETTER 1/4-2020 handler VOEC-varer i en nettbutikk som enda ikke er VOEC-registrert, gjelder fortsatt 350-kronersregelen i en overgangsperiode.

Noen svenske nettbutikker har allerede krevd inn norsk MVA en tid uten å være i registeret. Slike sendinger risikerer du å måtte betale MVA for enda en gang ved grensen. De har også krevd MVA for nikotinvarer, noe de IKKE skal gjøre siden nikotin ikke omfattes av VOEC.

Spesielt for legemidler/næringsmidler:

Ikke alle varer kan handles i VOEC- ordningen. Varer med restriksjoner (f.eks. legemidler og matvarer) inngår ikke i ordningen. Nikotin er klassifisert som et legemiddel. Handler du nikotin, vil den bli fortollet på vanlig måte, og du må betale ordinære importavgifter uansett sendingens verdi. Du vil også måtte betale fortollingsgebyr til transportøren.

Siden avgiftsfritaket på særavgiftsvarer under 350 kroner ble fjernet fra 1/1, betyr dette at du nå må betale MVA fra første krone for nikotinvarer. Og MVA skal betales ved import, ikke ved kjøp. Nettbutikker skal ikke kreve inn MVA på disse varene.

Det vil sannsynligvis fortsatt være et lite lotteri om man ved fortolling regner mods, tanker og coiler som nikotinvarer/tobakksvarer, siden de tydelig er merket «inneholder nikotin», eller om de blir regnet som hjemmeelektronikk eller tilsvarende. Når du importerer aroma til damping, er den ofte merket som matvare. Da vil du også kunne bli avkrevd toll på den.

VOEC-butikker i utlandet har fått informasjon fra Skattevesenet om at restriksjonsvarer som legemidler og næringsmidler skal pakkes og sendes separat. Det skal derfor ikke være nødvendig å bestille slike varer i egen bestilling. Det er opp til selger å løse dette. Selger skal også legge ved faktura med sitt VOEC-nummer slik at du ikke risikerer å betale MVA to ganger. 

NB: Ikke alle disse endringene er effektive enda. Man jobber fortsatt (august 2020) for å få nikotin innpasset i VOEC. Du kan lese mer om VOEC-ordningen hos Tolletaten.

Sist oppdatert 4/8-2020

Har du tips, erfaringer du vil dele, eller vil du foreslå endinger i teksten? Bruk kontaktskjemaet vårt, eller send en mail til kjetil@skausaft.no