Det er alltid en balansegang mellom gode forsiktighetsregler og sikkerhetshysteri. Nikotin kan gjøre deg syk hvis du får mye og sterk nikotin på huden uten å skylle det av rimelig raskt. Men du dør  ikke av det. En vanlig husholdning inneholder kjemikalier som nok er like risikable. Det er likevel veldig praktisk å ha gode rutiner, spesielt for nybegynnere:

– Bland på kjøkkenet, nær mulighet til rennende vann.

– Hold arbeidsflaten ren og ryddig, ikke ha noe der som du ikke skal bruke i blandearbeidet.

– Sørg for at du har alt du trenger, så du ikke mister fokus ved å måtte gå og hente noe.

– Sørg for at du har arbeidsro. Barn i seng, hund/katt ute, ektefelle/samboer opptatt med noe annet.

– Bruk nitrilhansker, og gjerne briller også. Nikotin trenger gjennom de flestevinylhansker. Ha en fuktig klut tilgjengelig.

– Lag deg gode rutiner. Ha alle ting på en fast plass på arbeidsflaten, sett dem tilbake der etter bruk.

– Bland gjerne ned basen til ca ønsket styrke på forhånd. Unngå å ha sterk base på arbeidsflaten sammen med aroma/nøytral base.

– Hvis du bruker base som er sterkere enn den ferdige juicen, la den være det siste du tar frem, og det første du setter bort.

– Merk alle flaskene på forhånd. Flasker med nikotinbase bør skille seg ut, enten ved farge, form eller størrelse.

– Får du nikotin på huden, IKKE gni det av, skyll!

– Bruk juicekalkulator, print ut oppskriften på forhånd. Noter ned hva du gjør, og alle eventuelle avvik fra resepten.

– Gjør ordentlig rent. Kast hansker, engangssprøyter og eventuelt papir med nikotinrester slik at barn eller husdyr ikke får tak i det.

– Husk at nikotin er giftig for vannlevende organismer. Levér nikotinrester i avfall som brennes. IKKE skyll slikt i utslagsvask.

Tilsetting av nikotin i nikotinfri e-juice

Shortfill og konsentrater er beregnet på å tilsettes nikotin. Vi anbefaler IKKE å tilsette nikotin i ferdigkjøpt nikotinfri juice med mindre du ønsker å ødelegge den. Når en produsent lager en nikotinfri e-juice, er han nødt til å endre oppskriften for å sørge for at den nikotinfrie smaker mest mulig lik utgaven med nikotin. Om man tilsetter nikotin i en slik e-juice, vil man både ødelegge den nøyaktige smaksbalansen, og starte en modningsprosess nr. 2. Denne andre modningsprosessen MED nikotin, vil endre smaksbildet produsenten har etterstrebet. Modningen vil ta uker, noen ganger måneder. Det du sitter igjen med til slutt, er en juice som ikke ligner mye på originaljuicen.

Å tilsette nikotin i en nikotinfri juice er kun et salgsfremmende tiltak, og gjør INGENTING godt for juicen. Sett fra ståstedet til seriøse produsenter er tilsetting av nikotin i nikotinfrie juicer kun egnet til å ødelegge juicene. Ingen mixere, juiceprodusenter eller juiceutviklere vil noen sinne anbafale å blande nikotin i nikotinfri juice. Kjøper du en nikotinfri juice som er tilsatt nikotin for nikotinens del, er det ikke en fullverdig vare du får.

De fleste shortfill kan også dampes direkte som de er uten å tilsette nikotin. Shortfill er også normalt betydelig billigere enn nikotinfri e-juice.

Husk at det er nødvendig med ganske sterk nikotinbase for å beholde mest mulig smak i en shortfill. En 100/120 ml shortfill trenger ca 7 ml nikotinbase som er100 mg/ml for at juicen skal holde 6 mg. Bruker du 20 mg/ml nikotinbase (TPD-standarden) trenger du opp mot 50 ml for å få 6 mg. Da blir det lite smak igjen i din e-juice.