HVOR MYE TRYGGERE ER DAMP ENN RØYK?

Vi dampere har jo selv alltid hevdet at damp er 95 % tryggere enn tobakk. Tallet kommer egentlig fra Public Health England (PHE), det engelske Helsedirektoratet. Les mer om det her.

Prosentsatsen er ganske viktig, og mange hevder at 95 % er overdrevet eller i det minste en usikker påstand. Damping er ikke helsekost, det er ingen tvil hos meg om at ALT vi trekker ned i lungene skader oss. Og urbane mennesker trekker ned temmelig mye forskjellig sammenlignet med hva våre forfedre pustet inn bare for noen hundre år siden. Mye av det vi puster inn i dag er ekstremt giftig i større doser. Vanlig byluft dreper rundt 1500 hvert år her i landet.
Jeg er ganske overbevist om at vi hadde rett da vi i 2014 bragte videre forestillingen om at damping var 95% sunnere enn røyk. La oss for enkelthets skyld si at tobakk skader 100 av 100 brukere. Damp skader da bare 5 av 100 brukere. DET er mye bedre odds. Så gode at mange føler seg usårlige!


Men vi må ikke glemme at vi i 2014 hadde vi enkelt utstyr. Vi dampet stort sett på 10-15 Watt, 1,2-2 ohms coiler og 50/50 base og 12-24 mg. Juiceforbruket var veldig lavt, mengden damp vi trakk ned var ikke stor.
Jeg tenker dette ganske sikkert var 95 % tryggere enn tobakk, selv om vi ikke hadde noen stor forståelse da om at mange aromaer var utrygge. Noen var direkte farlige.


I dag damper vi på en helt annen måte. Som dampere lever mange fortsatt i den villfarelsen at nikotin er farlig, men at damping er relativt trygt. Så man trapper ned på nikotinen og øker juiceforbruket. Sammen med andre faktorer, bidrar dette til å redusere helsegevinsten vår.


De faktorene som bringer «trygghetsprosenten» vår nedover, er:


Lavere nikotinstyrke
Høyere effekt
Lavere ohm
Høyere andel VG
Høyere temperaturer
Høyere juiceforbruk
Høyere aromainntak

Hvor mye tryggere enn tobakk er dampingen i dag? Det får vi ikke vite før forskningen gir oss svar om mange år. Personlig tror jeg at vi selv (alle involverte fra utstyrsprodusenter til dampere) har drevet prosenten nedover. Vi har TAPT deler av den helsegevinsten vi hadde i 2014. Jeg ville ikke bli særlig overrasket om det senere vil vise seg at damping nå bare er 50 eller 60 eller 70 % tryggere enn røyk. Da er det i så fall en tragedie vi har bragt over oss selv.
Heldigvis ser det ut som om flere og flere dampere forstår dette. Flere og flere bytter ut juiceversinger som Freemax med Zenith og Nautilus, og øker helsegevinsten sin igjen. Og utstyrsprodusentene følger etter.


Det ser ut til at man ikke kan gjenta for ofte at det IKKE er nikotinen som er det skadelige elementet i e-juice. Det er smakene. Og noen aromaer er absolutt ikke egnet til damping.

Det er ikke nikotin i e-juice som er skadelig, det er smakene.
Det er ikke nikotin i e-juice som er skadelig, det er smakene.