EN BØNN: STØRRE ÅPENHET OM JUICEPRODUKSJON!

Åpenhet i juicebransjen er meget viktig. Manglende åpenhet er mistenkelig. I Skausaft har vi siden starten praktisert 100 % åpenhet om alt vi gjør. Det meste er fotografert, videofilmet og publisert, også selve produksjonen. Besøkende får se alt de ønsker, så lenge vi ikke driver aktiv produksjon og hygienereglene våre forhindrer det.

Jeg synes det er en selvfølge at vi som selger juicevarer DU skal trekke ned i lungene, må være åpne om produksjonen vår og alle forholdene rundt den. SÆRLIG siden vi er en bransje som enda ikke er regulert eller stilles krav til. Uten åpenhet finnes det ingen kontroll. Uten kontroll kan DU bli utsatt for unødig risiko.

Dessverre vil mange selgere ikke være åpne om hva de holder på med, men jeg synes det er gledelig at flere og flere dampere nå ønsker åpenhet. Derfor synes jeg det er en meget uheldig utvikling når store dampegrupper på nett undertrykker slike ønsker ved å slette poster om det. Ved å hindre full åpenhet, oppnår en ikke noe annet enn å bistå «ugressprodusenter» som gambler med dampernes helse for ekstra profitt.

Så jeg svarer på slikt på den eneste måten jeg kan, ved å gjenta det jeg har sagt mange ganger før:

Enhver av våre kunder og dampere som ikke er aktør, og som ønsker å ta en grundig kikk på Skausafts «innvoller» er velkommen til det. Vi viser gjerne fram det hele og forklarer det for deg:

laben
aromalager
baselager
flaskelager
juice- og shortfillager
pakkeri
stabiliseringsrom/kjølerom
UVC-opplegg og rutiner
kontorer
alle produksjonslogger
alle våre 10 kjøleenheter
regnskapet
kalkyler og budsjetter
innkjøpsoversikt og fakturaer
alle skrevne rutiner og instrukser for produksjon
alle skrevne rutiner og instrukser for rengjøring

Seriøse aktører som har lyst til å lære hvor grundige en bør være, vil også kunne få et visst innsyn.

Jeg vil påstå at de som ikke har noe å skjule, kan og bør velge å gjøre det samme.

Jeg vil derfor også oppfordre dampere og kunder til å kreve større åpenhet omkring produksjonsforholdene for de norskblandede juicene de damper. Jeg vil også innstendig be dampegrupper om å være aktive og støtte arbeidet for større åpenhet. De må gjerne be eller kreve av oss som promoterer våre produkter gjennom dem, om å gi innsyn.

Det er ikke i dampernes beste interesse at de sletter poster som ber om større åpenhet. Det er heller ikke i dampernes beste interesse å inngå «allianser» med produsenter som gjør alt de kan for å unngå åpenhet om sin produksjon. Store, ikke-kommersielle dampegrupper bør ha som en av sine fremste oppgaver å opplyse dampere. De bør ikke forsømme eller begrense denne oppgaven.

Med større åpenhet kan dampen redde flere liv og gi enda bedre helse! Manglende åpenhet skader dampesaken og vil trolig føre til en hardere regulering av dampingen.