HELSEREVOLUSJON I GRØFTA

De første årene etter at jeg startet Norges første (og fortsatt eneste) spesialfirma for e-juice, Skausaft, produserte vi i hovedsak nikotinholdig e-juice. Og vi solgte den åpent fra 2013/14 og til november 2019. Vi brukte sporbar og lovlig, privatimportert nikotin. Vi betalte MVA og avgifter på nikotinen, og vi betalte MVA og skatt på alle varer vi solgte. All produksjon var loggført og dokumentert. Og myndighetene ble holdt løpende orientert om vår virksomhet.

I tillegg til vårt åpne salg av nikotinholdig e-juice, drev svært mange andre dampebutikker med nikotinsalg i det skjulte. Og mellom 200 og 300 private drev med svart salg av hjemmemixet nikotinjuice.


Likevel var det utelukkende vi som konstant ble angrepet av ledende dampere og andre aktører. Og vanlige dampere lot seg hisse opp til å spre negativitet og mistenkeliggjøring om både meg selv og firmaet. Admins i dampegrupper var konstant på PM og truet og presset meg. NDS var jo verstingene på det området, men andre grupper var ikke mye dårligere.


Jeg ble nektet adgang i mange grupper pga nikotinsalget, og mine nøytrale poster og bilder ble ofte slettet. Selv bilder av nikotinfrie konsentrater ble slettet ved flere anledninger, siden «vi også solgte nikotinholdige varer». «Politiånden» var sterk i dampenorge, og det gikk ut over oss som den eneste åpne aktøren. Skjulte nikotinselgere og kjeder med udokumenterte produkter unngikk i stor grad kritikken.


Så nektet myndighetene oss i november 2019 å ha nikotinvarer i nettbutikken. En kjede kjent for å levere både nikotinjuice og nikotinbase til kunder både under og over disk, hadde klaget til Helsedirektoratet på vår helt åpne nikotinsalg. Våre ex-røykere og nikotinkunder ble henvist til en undergrunn av udokumenterte produkter. I dag opptrer selgere av nikotinvarer og rene juksejuicer (singelaroma/konsentrat) temmelig åpent i norske dampegrupper. Og de selger ikke bare nikotinholdig juice fra egne garasjer, de selger også nikotinbase i styrker opp til 1000 mg.

Udokumentert, nedblandet nikotin fra «svart» selger


Admins i flere store grupper beskytter dem. I enkelte grupper opptrer administratorer som rene agenter for både udokumenterte og svarte varer, og «sluser» nybegynnere rett i armene på disse selgerne. Og de svarte selgerne har råd til å slå om seg med store rabatter og lave priser både på nikotinvarer og udokumentert hjemmemix. Og nye dampere lærer at dette er helt normalt.

Slik blir dampere kontaktet av svarte selgere på Facebook

Bortsett fra at Skausaft solgte nikotinholdige varer helt åpent fram til november 2019 som en protest mot myndighetenes sendrektighet med reguleringen, var det EN ANNEN stor forskjell mellom oss og dagens storselgere av nikotin: VI solgte ikke mods, tanker, utstyr eller utenlandsk fabrikkjuice. Vi solgte KUN e-juice. Det var også hovedgrunnen til at ingen ville kritisere butikkene for deres nikotinsalg: de dekket seg bak utstyr og utenlandske juicer fulle av sukker.

Dagens svarte nikotinselgere hvitvasker seg med bling fra Kina. På bakrommet og på lageret mixer de udokumentert nikotin i varene, og lager sine «egne merker» fra singelaromaer og konsentrater beregnet for privat bruk.

En «juice» produsert på bakrommet hos en av Norges største dampekjeder. Ikke mye informasjon verken om innhold, produksjon, holdbarhet eller noe som helst annet. Kunden får faktisk ABSOLUTT INGEN INFORMASJON i det hele tatt. Dette har vært virkeligheten i dampenorge siden starten, og slik praktiseres det fortsatt i 2021.

I en av Norges største og eldste dampegrupper sletter man lett poster som stiller spørsmål med etikken i bransjen vår. Eller poster om helse og sikkerhet. Fordi «feelgood» alltid er høyeste prioritet. Vi må jo ikke «skremme damperne», sies det.


Deler av den norske produksjonen har blitt det rene griseriet. Udokumentert nikotin, juice produsert på private kjøkken og støvete bakrom, juks med informasjon, merking og etiketter har blitt normen. Admins i store og små dampegrupper bistår selgere som blant annet selger usikre eller risikable billigvarer og farlig nikotin. Det svindles med skatt og MVA, kjeltringer fyller lommene med dampernes penger. OG deler av helsegevinsten.

Bilde fra privatselgers hjemmemix. Salgsverdi: opp mot 50.000


Og fortsatt er det jeg selv og Skausaft som er målet for den sterkeste kritikken. Men nå skal vi «taes» for å ha for stort fokus på helse og sikkerhet, og for å «ødelegge forretningene» for andre aktører. Vi er ikke «lagspillere».


Så; hva skjedde, egentlig? Når havnet denne helserevolusjonen så saftig i grøfta?