NOEN RÅD NÅR DU KJØPER E-JUICE:

SE ETTER ELLER BE OM DOKUMENTASJON

At din e-juice er sporbar og kan dokumenteres er svært viktig. Det handler om din og andres sikkerhet. Vi har sett flere tilfeller av falsk merking, blant annet strekkoder som ikke engang selgeren kan scanne. Forskjellige varer har også hatt samme strekkode. Falske strekkoder er et av flere knep som gjerne brukes for å skape et inntrykk av profesjonalitet. Betegnelsen «Premium» er også et slikt knep. «Premium» er ofte ikke annet en «husets» med ekstra søtstoff.

SJEKK HVOR JUICEN PRODUSERES

Kjøper du fra private, må du regne med at produksjonsforholdene ikke er profesjonelle. Men kjøper du fra firmaer, har du KRAV PÅ at juicene er produsert under rene forhold og at produksjonen er loggført. BE OM DOKUMENTASJON hvis du ikke synes selger er åpen om dette.

Det finnes dokumenterte tilfeller der billigaktører produserer under svært kritikkverdige forhold.

IKKE LA DEG LURE AV HONNØRORD

Påstander om «langtidslagret» er verdiløse uten en logg med batchnummer og produksjonsdato. Vi har sett tilfeller der helt ferske aktører plutselig dukker opp i markedet med påstander om å selge langtidslagret juice. Vante dampere bør ikke la seg lure av slikt.

«Uten sukker» er påstander flere tok i bruk etter at forbrukere satte fokus på bruk av søtstoffer i 2020. Sånn rett over natten var plutselig alle juicer «uten søtstoff». Vante dampere bør ikke la seg lure av slikt.

«Ren produksjon» er påstander som går igjen. Be om dokumentasjon på slikt. At et firma produserer juice på spiserom, bakrom eller i et lokale beregnet på salg eller reparatørvirksomhet er IKKE ren produksjon. Det er risikoadferd. Og hvis de later som om slik produksjon er ren, er det å bedra kjøperne.

IKKE BETAL FOR MYE

Kjøper du hjemmemix fra private eller varer fra billigaktører uten dokumentert produksjon, krever de ofte nesten samme pris som  en profesjonell produsent gjør. Det bør du absolutt ikke betale. Private har langt lavere utgifter, og prisen bør være deretter. Hvilken pris som er riktig, må du vurdere selv.

Kjøper du udokumenterte varer, må du vurdere prisen opp mot hva du får tilbake og den ekstra risikoen du tar. Selgere av udokumenterte varer velger bevisst bort muligheten for trygg produksjon for å øke profitten. Generelt kan man si at jo lavere pris, jo høyere risiko. Sikkerhet i produksjon koster. BILLIG er ikke et ord som passer særlig godt sammen med ord som kvalitet, helsegevinst, trygghet, omtanke eller ansvar.

SINGELSMAKER OG KONSENTRATMIX

Mange lager ikke juicer, men blander singelsmaker og juice fra konsentrater. Red Astaire fra T-juice er en gjenganger. T-juice har i alle år understreket at deres konsentrater er for privat bruk. De ser ikke med blide øyne på kommersiell bruk av konsentratene deres. Hvis et firma selger «egen» juice laget fra kjente konsentrater, er det all grunn til å unngå slikt. Å selge juice fra konsentrater uten at en har tillatelse, kan sammenlignes med tyveri av åndsverk. Konsentratmix og singelsmaker er de mest overprisede produktene innen dampingen. 

Er du i tvil når du handler, sammenlign gjerne med dine erfaringer hos Skausaft. Vi har gjennom årene lagt ut dokumentasjon på absolutt alt: UVC-rutiner og konkret bruk, rengjøringsrutiner og etisk regelverk. Produksjon, rengjøring og lager er filmet, fotografert og publisert, kopier av produksjons- og lagerlogger er lagt ut, vi oppgir aromabruk, søtstoffbruk og mulige usikre elementer i hver eneste juice. Kun de konkrete oppskriftene holder vi for oss selv. Vår åpenhet skal sørge for at du er så trygg som mulig.

Manglende åpenhet er mistenkelig. Å gi uriktige eller misvisende opplysninger om produksjon og innhold er i beste fall bedragersk, i verste fall svindel.