Ikke ødelegg dampingen vår!

Skausaft Kjetil Aakenes Kjetil Aakenes, grunnlegger og en av eierne av Skausaft AS er oppgitt over hvor hans bransje er på vei. Det som startet som en forbrukerstyrt helserevolusjon har blitt et lovløst anarki på grunn av myndighetenes sendrektighet. Det er på tide vi som bransje husker på at røykeslutt og helsegevinst bør være fokus for det vi holder på med. IKKE en ny og selvstendig måte å bruke nikotin på, og en hobby som nesten koster like mye som å røyke!

Kjetil Aakenes mener utviklingen innen damping går feil vei. I tillegg er han oppgitt over alle ulovlighetene i sin livreddende bransje. Så vi spør like godt først som sist: Hva er det største problemet?

Det største og grunnleggende problemet, og ikke bare her i Norge, er at utstyrsutviklingen stjeler både penger og helsegevinst fra damperne. Utstyrsjaget har blitt hysterisk, og drives uopphørlig fram av produsentene. Det går knapt en eneste uke uten at man presenterer «forbedringer» og «nyvinninger» som dampere flest ikke har følt behov for og som er komplett uinteressant for dem som enda røyker. Og som skremmer og forvirrer dem.

Utstyr blir mer og mer avansert og fullt av funksjoner bare den ivrigste utstyrsfanatiker har glede av. Klokker med fordampere, displayer der du kan legge inn bilder av bikkja di, mod'er med fire batterier og 300 watt effekt, listen er uendelig. Det er et ustanselig jåleri som kun har en hensikt: å få oss til å bruke mer penger. Det meste av alt det nye har bare interesse for dem som har damping som hobby. Det dekker ikke noe egentlig behov.

Utviklingen mot høyere andel VG i juice, høyere effekt og lavere motstand får i tillegg dampere til å bruke mer og mer e-juice. Som Norges største juiceutvikler og -produsent burde jeg jo bifalle dette fra et økonomisk ståsted. Men jeg gjør ikke det.

Dampe for nikotinbehovet

For meg er damping en måte å få tilfredsstilt et nikotinbehov på en nærmest ufarlig måte. Damping ER minst 95% tryggere enn tobakk og en fantastisk effektiv metode til røykeslutt for de mange hundre tusen av oss som ikke fikk tradisjonelle metoder til å fungere. Basestoffene og nikotinen i e-juice er ufarlige elementer. Det eneste i e-juice vi enda trenger mer forskning på, er aroma. Det har skjedd mye positivt på aromafronten de siste ti årene, men noe forskning trengs enda. Da er det en svært uheldig utvikling å ØKE folks juiceforbruk og aromaforbruk. Med høyere effekt reduserer folk nikotinstyrken, men øker aromainntaket voldsomt. Men nesten alt utstyr utvikles for å påskynde slik utvikling. Helsemessig hadde det vært best å gå den andre veien: fortsette å utvikle godt utstyr som gjør jobben på lavere effekt med mindre forbruk og mindre kostnader for damperne. At damping nå har blitt et evig utstyrsjag og en kostbar hobby er ikke i dampernes interesse. Damperne og røykerne blir igjen taperne.

Nikotinsalt og sukkerbruk

Dette er to andre forhold som utvikler seg i feil retning. Vi ser en enorm økning i bruk av søtstoffer i e-juice. Søtstoff er en stor helserisiko i seg selv brukt i juice, siden det brenner lett i coiler og utvikler giftige stoffer ingen bør puste inn. Vi liker alle det søte, men juicer generelt har nå blitt så pakket med sukker som lett forbrenner at det er grunn til å advare. Å kreve at produsenter og utviklere tar ansvar her, er vanskelig. Men lengre ut i kjeden, nærmere forbrukerne, bør det snart utvikle seg en forståelse av dette er noe vi selv har ansvar for å gjøre noe med. Sukkerbruk stjeler også av vår helsegevinst.

Nikotinsalter et annet feilspor vi er inne på. Dette ble først tatt i bruk av JUUL for at deres pod'er med lav effekt skulle levere mer nikotin fort. Det er det gamle trikset fra tobakksindustrien med å tilsette kjemi for å gi større effekt og sterkere avhengighet. Og når man selger pods med nikotinsalt og styrker på over 50 mg, er det en ren invitasjon til unge som er ute etter et rush eller et kick. Da oppstår begreper som «en epidemi av dampere» blant unge. Påstanden om epidemi er selvfølgelig gal, men har sin bakgrunn i hele pod/nikotinsaltkonseptet og JUUL. Det har IKKE gjort dampingen en tjeneste, for å si det mildt.

Reklame på "barnekanaler"

Dette skjønner alle ikke er bra. Hvorfor skjønner ikke forhandlerne det? 

Forhandlerne er ikke dumme, de vet utmerket godt hva de gjør. Men noen ganger er fraværet

av gode, etiske vurderinger påfallende. Man velger å prioritere bunnlinja. Men det er jobben deres. De tjener på utstyrshysteriet, de tjener på den uregistrerte nikotinen, de tjener på utsettelse av TPD, de tjener på all reklame. Også om den rettes mot barn. Tiktok og Snapchat er kanaler vi som promoterer damp bør holde oss LANGT unna. Ikke bare av hensyn til alle de unge brukerne, men også av hensyn til vårt eget rykte. Jeg ser at Nrk 18/2-20 kaller oss for «Tobakksbransjen». (her) Det er helt feil, vi har ingenting med tobakksindustrien å gjøre. Men det ser dessverre for mange ut til at min bransje har blitt like grådige og hensynsløse som Big Tobacco. Nå spreller vi på kroken alle sammen, på grunn av enkeltes dumskap. Bortforklaringen om at "vi brukte bare Tiktok til å redigere bilder" er noe av det tynneste jeg har sett, og jeg tviler på at Medietilsynet sluker det.

Nikotinen

Du har selv vært en av de største ulovlige nikotinselgerne i Norge, og likevel kritiserer du andre for det samme?

Begge deler av det spørsmålet er feil! Vi i Skausaft har aldri vært særlig store når det gjelder nikotinsalg. Det vi har solgt har bare vært en liten del av det totale volumet nikotinjuice i Norge. Til forskjell fra alle andre, valgte vi å gjøre det helt åpent, og med sporbar og registrert nikotin. Og jeg har aldri kritisert andre for å selge nikotinholdige varer. Det jeg har kritisert, er bruken av nikotin som ikke kan spores. Jeg har gang på gang gjennom flere år oppfordret til at man burde protestere ved å åpent selge nikotinholdige produkter. Slik ville en tvunget gjennom bruk av sporbar nikotin og en ansvarlighet fra selgeren. Dessverre var Skausaft det eneste firmaet som gjorde det slik, og det eneste firmaet som ville ta ansvar for sine handlinger.

Som daglig leder av Skausaft var jeg forutseende og importerte sporbar og kostbar nikotin privat i de årene det var mulig å gjøre det. Hver flaske, hver dråpe nikotin kan følges helt tilbake til produsent og eksportør. Og vi solgte våre juicer helt åpent og betalte MVA og skatt på det hele. Og vi gav folk korrekte fakturaer og er dekket av en egen ansvarsforsikring. Vi gjorde det som en ren protest mot at reguleringen ble utsatt og utsatt, og vi mener fortsatt at vi gjorde det riktige. Trygge og sikre produkter redder liv. Selv om Helsedirektoratet til slutt påla oss å fjerne alle nikotinholdige varer fra nettbutikken. De skjulte selgerne fortsetter som før, og lyver like freidig om det.

Svart marked

Det ulovlige og svarte markedet har alltid eksistert, men myndighetenes sendrektighet med reguleringen har gjort at det har vokst eksplosivt. Nikotin tilsettes over, under og bak disker og på lagre og bakrom overalt. Dokumentasjon fremlegges aldri, og ingen spør etter det heller. Ingen kunder kan stille selgeren til ansvar hvis de blir syke eller skadet, siden ingen dokumentasjon finnes. Selger kan bare nekte, alt skjer jo svart. Farlig sterk nikotin smugles inn, blandes ned med helserisiko for dem som er involvert og også for forbrukerne. Ofte uten hygienetiltak, uten kontroll, uten dokumentasjon på hva som skjer, uten MSDS. Det finnes til og med «hemmelige» nettsider der en kan kjøpe 100 mg nikotinbase sendt fra Norge fra norske firmaer. Bare selgerne vet hvor den kommer fra. Alt vi andre vet, er at det er smuglervare unndratt avgifter, beskatning og MVA. Tusener av norske dampere inhalerer saker de ikke aner kvaliteten på. Det er dette jeg kaller et rent tyveri av helsegevinsten dampere har fått ved å slutte å røyke. Dette er en kynisk utnyttelse av det vakuumet som bare vokser jo lenger myndighetene utsetter TPD-regulativet. Slikt som dette har vi advart mot i årevis.

Nikotinhotell må da være bra?

Jeg var en av dem som absolutt støttet ideen med nikotinhotell. Jeg hevdet at dette var et godt trekk og at det ville være bra for dampingen og damperne. Tanken bak var at dampere selv importerte sin nikotin lovlig,

og derved hadde full kontroll på sporbarhet, kvalitet og styrke. Så ble flasken merket med navn og plassert hos en forhandler. Når damperen ønsket det, kunne hen kjøpe shortfill hos forhandleren og få tilsatt sin egen nikotin. En gevinst for damperen som slapp å oppbevare nikotinbase hjemme, og gevinst for forhandleren som fikk solgt mer. Forhandleren slapp også unna problemet med å skaffe nikotinen. Hver flaske juice en damper kjøpte hos en norsk forhandler, var en flaske mindre importeret fra utlandet. Veldig bra for alle, mente jeg.

Men dessverre er det ikke slik det praktiseres mange steder i dag. Selger skaffer nikotinen, og det stilles få spørsmål om hvor den kommer fra. Andre steder står nikotinen i åpne flasker på eller under disken, og hvem som helst får tilbud om den. Og dette gjøres så åpent at flere til og med har stått og filmet det. Og i dampegrupper på Fb snakker man helt åpent om hvilke butikker en kan «stikke innom» for å kjøpe nikotinbase i litersvis. Og ingen som trenger flytende nikotin for å holde seg unna tobakken, vil spørre hvor den kommer fra. Nikotinen er livbøyen som redder oss fra drukning, det spiller ingen rolle om livbøyen er stjålet og at en annen drukner et annet sted.

Så veien videre for dampingen er vanskelig?

Slik utviklingen har vært, kan det se ut som om at bransjen jeg er en del av, er pill råtten. Men jeg velger faktisk å tro at flertallet i bransjen ønsker å hjelpe folk til å slutte å røyke. Det er bare det at fortjeneste alltid er litt viktigere enn røykeslutt og etikk.

I syv år har jeg fryktet at en hard TPD-regulering skulle ødelegge for røykerne som vil slutte. Nå er det slik at jeg håper en hard regulering kan redde bransjen ved å sette verstingene ut av spill. Men jeg tror ikke reguleringen kan redde oss. Det eneste som kan føre til forbedringer, er at damperne selv tar ansvar og bruker sin makt som forbrukere. Vår forbrukerstyrte helserevolusjon har blitt kuppet av næringsinteresser som driver den i sin egen retning. Røykerne er tatt som gisler, og det virker som om alt for mange dampere er forført av en endeløs rekke av kostbart og for det meste unødvendig bling. Hver av oss står alene, og da er vi maktesløse.

Vi har ingen dampesak i Norge. Vi har aldri hatt det og det ser ikke ut som om vi noen gang vil få det.

***

I februar 2020 ser det faktisk ut som om man enda en gang vil drøye reguleringen. Politikere prøver nå å presse Helseministeren til å innføre strengere regler for å "stoppe epidemien av unge nikotinbrukere". Kanskje er det på tide nå at aktørene i bransjen slutter å operere i grenseland og stadig skape nye medieoppslag, ellers blir det fort nye runder fram til 2022.

m

Skausaft © 2020

Først publisert: 21/2-2020

Totalsum:
    Til kassen
    (0)